Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три системни проблема откри проверка в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна за смъртта на мъж

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

"Обгорелият и починал пациент е бил без наблюдение в изолатор, в края на коридора"

| Интервю
Снимка: svetamarina.com

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар.

Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана.

„Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата трябва да претърпи подобряване, за да се оказва на хората и  пациентите с психиатрични проблеми качествена здравна услуга. Всички доклади на омбудсмана неизменно подчертават нуждата от траен управленски ангажимент, както подобряване на законовата рамка, така и безспорно гарантиране и финансово обезпечаване на психиатричната услуга, така че пациентите да имат същите права, като всички граждани“, коментира Катя Вълчева.

Тя обясни, че Националният превантивен механизъм към омбудсмана проверява, дали са налице всички гаранции за правата, които имат хората в психиатрични заведения.

„На място констатирахме, сред проверяващите е имаше медицинско лице и юристи, наличието на 3 системни проблема. А те са регистрирани и през годините в различни проверки“, потвърди Вълчева.

Първият е дали правилно е приложено изискването за имобилизиран пациент, вързан заради агресия.

„Когато това лице е имобилизирано, то трябва да е постоянно наблюдавано от медицинска сестра. Изискването на наредбата е, когато е вързано, да е под постоянно наблюдение на медицинското лице, което буквално да бъде до леглото на пациента. В случая нямаме подобна практика по отношение на този пациент, загинал в УМБАЛ в „Света Марина“ във Варна“, обясни Вълчева.

Тя допълни, че загиналият пациент е използван изолатор, далеч и без видеонаблюдение, в края на коридора, и не е спазена наредбата медицински персонал да е постоянно до леглото.

Другият сериозен проблем е липса на пожарно-известителна система.

„Можеше да не се стигне до трайни изгаряния, от които пациентът е починал. Той не е бил обезпечен с необходимата система за сигурност, когато е бил имобилизиран“, каза началникът на кабинета на омбудсмана.

И допълни:

"Ние алармираме министърът да разпише за качеството на услугата за психиатриите, да имат задължително централна пожароизвестителна система, директно свързана с пожарната, за да се реагира при инцидент. Множество наши проверки показват, че трайно липсва практиката за противопожарна система в заведенията за психиатрична помощ. Това е неглижиране на правата на пациентите с психиатрични проблеми."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна