Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се спират автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове

2
Снимка: Георги Нейков
Чуй новината! Чуй новината:

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове няма да се спират от движение. Срокът за отстраняване на неизправностите ще се увеличи от 14 на 30 дни. Това предвиждат промени в наредбата, свързана с техническите прегледи на автомобилите.

Със заповед на министъра на транспорта Георги Гвоздейков бе сформирана работна група. Тя преразгледа текстовете на наредбата, свързана с периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове, не засягат пряко пътната безопасност, е заключението на експертите. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като "опасни" и превозните средства се спираха от движение. С промените в наредбата се предвижда неизправностите, свързани с емисиите в отработените газове от моторните превозни средства, да се класифицират като "значителни".

В този случай на собствениците на превозните средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед.

Друга промяна в наредбата предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане 30 дни.

Наредбата е публикувана на страницата на Министерството на транспорта и в портала за обществени консултации на Министерския съвет за обществено обсъждане за срок от 30 дни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна