Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

| обновено на 12.08.24 в 17:42
3
Снимка: Радио Пловдив

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив.

В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край Свежен. Изгорели са вили и автомобили, като огънят е обхванал гората и върви към Свежен, съобщиха от община Брезово. На място е директорът на РДПБЗН-Пловдив ст. комисар Васил Димов и кметът на община Брезово Калин Калапанков. 

В 17:46 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет Ми-17 за овладяване на пожара.  Действията на огнеборците са затруднени заради стръмния, скалист терен. 

От Общината призоваха за помощ от страна на доброволци. Отзовалите се на молбата да носят лопати и подходящи инструменти за газене и да са подходящо облечени, е другата препоръка към желаещите да помогнат. 

За кратко време бе овладян другият голям пожар, който пламна в покрайнините на Черничево. Имало е опасност за къщите на селото, но вятърът е обърнал огъня към близкия язовир. Няма опасност за жителите и къщите им. Екипаж от 24-та авиобаза в Крумово с вертолет „Кугър“ се включи в овладяването на огнената стихия в землището на с. Черничево, община Хисаря, област Пловдив. Вертолетът излетя от авиобазата в 17:28 ч., за да помогне в потушаването на пожара, в който горят сухи треви и храсти.

В момента селскостопанска техника, противопожарни коли и доброволци от Доброволно формирование Хисаря, както и доброволци от селото пресичат пътя на огъня към язовир Каратопрак.

Отново са се запалили и тревите край село Марково, там също са изпратени пожарни автомобили. Те пламнаха по обяд, но три пожарни екипа бързо овладяха огъня в местността Кокарджа. 

По публикацията работи: Даниела Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна