Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до края на деня пожарът в граничната планина Славянка да бъде напълно овладян

Снимка: Кети Тренчева

До края на деня пожарът в граничната планина Славянка ще бъде напълно овладян, смятат нашите огнеборци, които 25 денонощия водят битка с огъня. Няма опасност от разрастване на пожара в Република Северна Македония, който беше на няколко километра от нашата граница във Влахина планина.

След мащабната атака днес на гръцките пожарникари, които изградиха  просеки в граничната зона , а в гасенето се включи и единият от френски самолети, предоставени на  бедстваща Гърция по европейския механизъм за гражданска защита, пожарът в планината Славянка е  напълно овладян, заяви директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков:

"Ситуацията, която ни притесняваше от снощи, е овладяна. Хубавото е, че от гръцка страна започнаха да правят просеки с тежка техника - това, което ние правехме досега.  В момента, в който те ги направят и се засекат с нашите просеки, смятам, че в рамките на деня напълно ще приключим с пожара".

Няма опасност големият горски пожар, който отново се разгоря в Република Северна Македония и стигна на три километра от границата ни, да влезе в наша територия. Въпреки това наши горски служители  превантивно продължават почистването на рисковата зона и правят широки просеки, каза директорът на горското стопанство в Благоевград Калин Зашев:

"Към този момент пожара от Република Северна Македония няма опасност да навлезе на наша територия. Всички служители към горските стопанства, които са към Югозападно държавно предприятие, в съдействие с пожарникарите са в готовност 24 часа в денонощието да реагират".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна