Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятна причина за умрялата риба в р. Струма е ниското ниво на кислород във водите на реката

Снимка: Кремена Данева

Според РИОСВ - София вероятните причини за измирането на рибата в река Струма в района на град Земен са ниското ниво на разтворен кислород във водите на реката, маловодието от сухия период и цъфтежа на водораслите, предизвикан от високите температури на водата. 

Експерти на РИОСВ – София съвместно с акредитирана лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда са извършили проверка на място във връзка с подаден сигнал на  за умряла риба по брега на река  Струма в района на град Земен.

Обходен е участък от коритото на река Струма преди град Земен до моста преди язовир "Пчелина". Констатирано наличие на измряла риба покрай брега на реката. Водите са били видимо бистри, без оцветяване, усещала се е неприятна миризма на гнилостни процеси. В коритото на реката е имало множество водорасли.

В проверения участък няма промишлени източници, които да заустват отпадъчни води в реката, а при проверката е  констатирано, че ВЕЦ "Пчелина" не работи, съобщиха за БНР от екоинспекцията.

Взети са водни проби в два участъка. Установено е много ниско съдържание на разтворен кислород, което е под нормата за добро екологично състояние. Измерената температура на водата също е била висока -  над 25 градуса по Целзий.

Пълният анализ на взетите водни проби ще бъде предоставени на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" за оценка на състоянието на водното тяло, съобщиха от екоинспекцията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна