Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушиха пожара край Златосел и Свежен

| обновено на 13.08.24 в 15:04

Около 100 пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население участваха в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив, старши комисар Васил Димов. 

По думите му, ситуацията от тази сутрин е сравнително спокойна. Аварийните екипи остават и в този час на големия пожар край язовир Дондуково. Имало е малки огнища, които вече са загасени,  съобщи за радио Пловдив Васил Димов. 

Няма видимо развитие по периметъра, но рано сутрин е по-незабележимо, защото все още е хладно и има някаква влага, каза Димов. По думите му, в момента се работи по целия периметър на пожара и се използват по-ранните часове, за да бъде обходен. Важно е да бъдат потушени останалите на места тлеещи огнища, преди да са се повишили температурите. 

"Общо 14 постройки и 3 автомобила са унищожени от пожара във вилната зона между брезовските села Златосел и Свежен". Това съобщи кметът на община Брезово Калин Калапанков след направения в района оглед. 

Кметът смята, че не е сигурно дали собствениците на сградите, основно вили, ще получат някаква финансова подкрепа, тъй като в  случая не се касае за основни жилища.

Семействата, чийто имущество изгоря ще могат да кандидатстват за помощ от държавата, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който снощи пристигна на мястото на бедствието. 

Огънят във вилната зона "Дондуково" пламна в понеделник следобед и се разпростря върху 400 декара широколистна гора и сухи треви.

На инспекция по късно в района пристигна и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той съобщи, че въпреки високата натовареност на българските пожарникари, ще откликне на молбата за помощ от гръцките власти.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени