Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

| обновено на 13.08.24 в 12:45
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини
Снимка: БГНЕС

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е разгледана в по-широкия контекст на етиката, пола и спорта, където тези три аспекта често се преплитат и водят до сложни етически дилеми.

Събеседник по темата е Васил Лозанов, учител по философия и заместник-директор в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София, както и докторант в секция "Етически изследвания" в Института по философия и социология при БАН. Той коментира ситуацията, като подчерта, че спортът е арена, където често се разиграват етически концепции, важни за обществото като цяло. Той отбелязва, че в случая с двете боксьорки липсват достатъчно ясни данни, което затруднява научния подход към проблема. Според него крайностите в двете противоположни позиции – от една страна, че състезателките са напълно жени, и от друга, че те притежават ХУ хромозома, което традиционно се свързва с мъжкия пол – не успяват да обхванат цялата сложност на ситуацията.

Лозанов подчертава, че Международната боксова асоциация не предоставя достатъчно информация за направените тестове, като единственото твърдение е, че двете състезателки имат ХУ хромозома. Това обаче не отрича факта, че те са родени и израснали като жени, и техните документи го потвърждават. Ситуацията става още по-сложна, ако се вземе предвид концепцията за нетипичното полово развитие (DSD), което обхваща различни състояния, някои от които са по-чести от очакваното.

В същото време Лозанов напомня, че преди около 25 години Международният олимпийски комитет (МОК) се отказа от генетичните тестове, считайки ги за нарушаващи човешкото достойнство. Той подчертава, че двете боксьорки са хора, които заслужават уважение и не нарушават правилата на спорта.

В заключение Лозанов акцентира върху необходимостта от обществена воля за създаване на справедливи правила, които да включват всички, а не да ги изключват. Според него въпросът за участието на тези състезателки е хуманистичен и много чувствителен, изискващ внимателно разглеждане, с цел да се намери начин за тяхното включване в спорта, а не лесно дисквалифициране.

Чуйте разговора в звукови файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени