Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При психолог на 13 август - Ден на леворъките

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Така ще има самочувствие и увереност, ще разкрива потенциала си

Джордж Харисън и Пол Маккартни
Снимка: x.com/PaulMcCartney

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник, в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни.

Днес се знае, че те са 10-15% от хората, а това никак не е малко.

Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и постигат по-добри резултати в работата си, в спорта, в изкуството.

Сред известните леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Махатма Ганди, кралица Виктория, президентите на САЩ Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. С лявата си ръка са писали и творили Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс и Анджелина Джоли, Пол Маккартни и Рафаел Надал.

Навремето много родители и възпитатели са се опитвали да накарат детето, предпочитащо да хваща и прави обичайни неща с лявата ръка, да се "поправи" и да работи с "правилната" дясна.

Днес вече никой не го прави, а психолозите убеждават, че родителите не бива да се притесняват.

"Често деца в група не забелязват, че някое от тях пише или рисува с лявата ръка", разказа пред БНР-Радио София Камелия Тодорова. Тя е детски психолог и психодрама терапевт и също е левичар.

Тя посъветва такова дете да се приучава да борави със съответните вещи – ако има, предназначени за леворъки, но да бъде провокирано да опитва и с по-разпространените (за десноръки), например ножица.
Упражнения да правиш нещо с недоминиращата ръка са интересни и от полза за всички.

Камелия Тодорова не само пише, а и рисува с лявата ръка Снимка: Личен архив

Пренасяйки подхода към подрастващи с други проблеми – дислексия, например, Тодорова изтъкна, че детето може да е неуверено или да намрази да прави нещо, защото му е трудно. Нужно е търпение и упражнения, то самò ще намери своя начин за справяне.

"Оставете детето да прави нещата с предпочитаната от него ръка. Така ще разкрие целия си потенциал. Същото се отнася и за дейностите. Нека възрастните да не упражняват властта си, дори и с любов. Нека детето развива това, към което има влечение и дарба, според призванието му, а не в зависимост от родителските амбиции", допълни още експертът.

Чуйте разговора с нея в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени