Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи при съдов хирург в УМБАЛ "Св. Екатерина"

| Интервю
Снимка: Архив

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Св. Екатерина" организира безплатни профилактични прегледи за пациенти с периферни артериални заболявания на долните крайници. Прегледите вече започнаха и ще продължат до края на месеца. Желаещите да се прегледат по време на тази кампания могат да го направят всеки ден от 10 до 12 часа след предварително записване. 

"Идеята на профилактичните прегледи е откриване на заболявания в ранен стадий, когато все още не са предизвикали видими отклонения в състоянието на пациента, в това число профилактика и превенция, така че това заболяване да не стигне до своите крайни стадии, когато вече нанасят видими щети на организма и неговото лечение е доста по-трудоемко", обясни пред БНР съдовият хирург д-р Елица Димитрова.

По думите ѝ профилактиката и превенцията в България са на сравнително ниско ниво. Българинът търси помощ, когато нещата са доста напреднали, уточни тя.

В интервю за предаването "Преди всички" д-р Димитрова препоръча на хората след 55-годишна възраст да се преглеждат редовно. И изброи рисковите фактори, които водят до падане на възрастта при тези заболявания.

Тя изтъкна, че има интерес на младите хора към специалността и е сигурна, че той няма да изчезне.  

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Елица Димитрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени