Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Доц. д-р Ангелова-Игова: Смятам, че изкуството и спортът са създадени да ни провокират и изненадват

Снимка: БОК, Йордан Петков

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата.

За спорта, олимпийските игри, скандалите, философията и културата ни на общуване, и реакциите на обществото ни към предизвикателствата на съвремието – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Боряна Ангелова-Игова, преподавател в Националната спортна академия.

"Смятам, че изкуството и спортът са създадени да ни провокират и изненадват. Що се отнася до скандалите, тези, които се занимавахме със спорт, това го очаквахме", заявява доц. Ангелова.

Гостът изразява своята изненада от поведението на президента на МОК Томас Бах, който до този момент е водил етична и коректна политика спрямо малцинствените групи. По думите на доц. Ангелова МОК е допуснал грешка, като веднага след получаването на сигнали за неясни полови признаци не е излязъл с ясно становище, подкрепено с доказателства, за да бъде избегнат резкият дебат.

Полът и участието в спорта са вълнуваща тема, която доц. Ангелова преподава и дискутира със своите студенти. За съжаление, като преподавател, гостът долавя все по-голяма подозрителност и резервираност сред младите по отношение на темата. "Явно въздействието е огромно в тази насока", коментира доц. Ангелова.  

Българската боксьорка Светлана Каменова не спечели медал, след като се изправи пред боксьорката Лин Ю Тин, чиято полова идентичност бе оспорвана. И в случая с тайванката, и в този с Имане Халиф е факт, че има някакъв конфликт, нещо неизяснено, което обостря обществената реакция, смята доц. Ангелова.

Гостът изтъква, че в бокса правилата трябва да са по-крайни отколкото в леката атлетика – жените да се състезават с жени и мъжете с мъже, защото става дума за нанасяне на удари. Самите спортисти разказват, че тестовете за допинг са много по-травмиращи, отколкото тези за пол, допълва доц. Ангелова.  

Натурализирането на спортисти е тема, към която доц. Ангелова подхожда с умерен ентусиазъм. Семен Новиков и Магомед Рамазанов – украинец и дегестанец – донесоха медали на България, но са закупени спортисти, които не са развивали спортния си талант в страната ни. 

Доц. Ангелова призовава българската държава да обгрижва своите талантливи спортисти: "За мен е важно да се инвестира в детско-юношеските школи и да се възпитават състезатели."

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени