Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болки на растежа при тийнейджърите - говори специалистът

"Тези болки могат да се засилят, ако детето започне да тренира усилено без адаптивен период"

Д-р Евгени Влаев
Снимка: болница Токуда

Какво представляват така наречените болки на растежа

"Момичетата израстват най-бързо в периода на менструацията, а момчетата на възраст от 9 до 14 години - тогава по-интензивно нарастват и на ръст, и на килограми

"Болките на растежа могат да бъдат от най-различно естество. Ако няма ревматологично състояние или травма, те са свързани обикновено с несиметрично израстване на тъканите, поясни за "Хоризонт" д-р Евгени Влаев от Клиниката по ортопедия и травматология на болница Токуда в София.  

"Например, ако детето израства по-бързо на килограми, без да расте на височина със същия темп може да се появят тези т. нар. на растежа. Тогава реагират ставите с този лек симптом на болка. Но няма нищо притеснително в т.нар. болки на растежа, те преминават без лечение. 

Тези болки могат обаче да се засилят, ако детето започне да тренира много усилено без адаптивен период, поясни още д-р Влаев. 

"Ако детето има плоскостъпие, сколиоза, деформации на гръбначния стълб, тогава може да има засилване на болките, заради растежа. Но само в тези случаи. 

Когато детето се оплаче при неспецифични движения, при натоварвания, за да не се появяват тези симптоми, е необходимо всички промени да стават постепенно, за да имат време да се адаптират тъканите към новото състояние.

Това важи при започването на нов спорт. Децата трябва да имат физически активен живот постоянно, да избягват заседяването пред компютъра.

Физическото натоварване следва да бъде ежедневно, да няма резки скокове и в тренировките и във фитнеса пред ваканцията, всичко да става постепенно и с постоянство, посъветва още специалистът. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени