Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

3
Проф. Васил Николов

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена.

Археологическо лято 2024: Обектите, получили финансиране, са 58

До края на месец септември археологическият комплекс ще бъде отворен и за посетители. Посещението е безплатно, а по време на обиколката, археолозите ще ви разкажат за резултатите от проучванията.


"Започнахме преди дни, почистихме обекта, направихме организацията за този нов сезон, работата върви сравнително добре, каза за "Хоризонт" проф. Васил Николов, ръководител на мащабните разкопки. 

"Сега проучваме цялата площ на селищната могила и структурите около нея, които са от тракийско време, като тази година искам да поставим за акцент - производствения център за сол

Това е площ с останки от солодобивни съоръжения от 5 то и шестото хилядолетие, това е площ около 5 дка. Там допреди 40 години в територията на тази площ съществуваше единствената фабрика за сол в България, но е имало сгради и комуникационни мрежи, които частично са разрушили праисторическите съоръжения. 

Провадия-Солницата

Остана около 1/4 за до почистване от тях, за да можем през следващите години по-концентрирано да работим там, защото силата на този праисторическия солодобивен и градски център е солодобивната част и добивът на сол през 6 и 5 хилядолетие, поясни проф. Николов. 

Ще продължат и с проучването на трите крепостни системи - три отбранителни каменни стени и една интересна структура - отоплителна стена с радиални структури върху склона на селищната могила. 

 
Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени