Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: Важно е новият ни еврокомисар да получи широка подкрепа

Снимка: БТА

Важно е новият български еврокомисар да получи широка обществена подкрепа. Това каза в Бургас сегашният български еврокомисар Илиана Иванова. Тя не уточни дали с нея са водени разговори за номинацията ѝ. 

До дни българското правителство се очаква да номинира бъдещия български еврокомисар. Добре е срокът поставен от ЕК да бъде спазен, независимо, че страната ни се управлява от служебно правителство, каза Илиана Иванова. Какъв ще бъде ресора на новия еврокомисар към момента не е ясно.

"Решението се взима от националните правителства. Не мога да коментирам никакви имена. Знаете, че това е важен въпрос. Съгласна съм с това, че трябва да има национален консенсус и обединение. Предложението на председателката Урсула фон дер Лайен, ако са нови кандидатури, да бъдат мъж и жена. Ако е кандидатурата, която е действащият комисар - може да е само една. Тоест, ако е мъж, може да бъде само един мъж, ако това е действащият комисар в момента. Ако е жена - може да една жена", коментира Иванова.

По време на визитата си в Бургас комисаря ще се срещне и с ръководството на Бургаския свободен университет. Очаква се да направи и посещение в Младежкия международен център, където да разговаря с младежи и представители на местни младежки организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени