Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се привличат цивилни за военната професия?

Снимка: БГНЕС

Как да се привличат цивилни за военната професия? От началото на годината въпросът е важен, след като стана ясно, че резервът застарява, а новите планове на НАТО предвиждат да има по-засилени способности.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че вече има изготвен проект на Бяла книга на отбраната, който е бил обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет. Документът е следствие от Стратегически преглед, но сега всичко е оставено до избирането на редовно правителство. 

С три нови регионални плана излезе след срещата си през април НАТО и един от тях е насочен към сигурността в Черно море. А съвсем наскоро от Министерството на отбраната увериха, че плановете за отбрана, включително на България, са осигурени с необходимите военни способности. НАТО има повишени изисквания и към израждането на формированията и към националните ни сили за отбрана. През месеците се лансираха идеи за военно обучение на цивилни. Но всичко остава до избора на редовен кабинет. Тезата си служебният министър на отбраната Атанас Запрянов повтори наскоро, когато и информира, че Стратегическият преглед, от който зависят и следващите действия, е приключил.

Военните в последния доклад за отбраната обаче написаха, че ако не се предприемат мерки, до 15 години цивилните граждани с военна подготовка ще свършат. А заради демографията зачислените в мобилизационния резерв намаляват. За привличането на военните сега се разчита на решението за вдигане на заплатите на военните. От догодина.

Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик", смята, че семинарите и конференциите за привличане на кадри не е достатъчна мярка за попълване на армията.

Той посочи, че е нужно да се помисли за военна подготовка за кадрите поне от държавната администрация. Тази идея вече беше споделена от Министерството в рамките на изминалите месеци.

За това също трябва да има политическа воля, отбеляза Цуров.

Репортаж на Добромир Видев в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени