Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на реконструкцията на зоопарк "Хисарлъка" с проект за 5 млн. лева

Водосвет за проекта за реконструкцията на зоопарк "Хисарлъка" над Кюстендил
Снимка: Кирил Фалин

С първа копка и водосвет бе даден стартът на проекта за строителството и реконструкцията на зоопарк "Хисарлъка" над Кюстендил, като финансирането е за 5,1 млн. лева. Строителните дейности ще продължат 250 дни. Така се прави рестарт на комплекса, открит 1968 г., но затворен за посетители повече от 10 години.

Предвижда се площта на зоокомплекса да бъде удвоена до 30 хил. кв. метра. Ще бъде построен нов паркинг, а архитектурата на входа на зоопарка ще бъде съобразена с намираща се в близост късноантична и средновековна крепост "Пауталия" от 4 век.

По проекта ще бъдат осигурени различни видове животни, които да разнообразят сега съществуващите видове. В момента в зоопарка в Кюстендил има животни, но той е затворен за посещения заради липсата на лиценз. Някои от обитателите по клетките са на пределна възраст и в лошо състояние.

По проекта е заложена цялостна промяна в структурата, интериора, функционирането.

"Прави впечатление, че ето тук са клетките за хищниците. Виждате какви хубави клетки ще имат хищниците впоследствие. Също така тук се предвижда да имаме и една водна каскада с водна площ към нея, защото Кюстендил от хилядолетия е град на вода. Затова ние трябва да показваме и изобилието на вода", посочи кметът на Кюстендил - инж. Огнян Атанасов.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени