Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес

Горица Грънчарова-Кожарева
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Разговорите на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес. 

В тях се включи и един от членовете на настоящото служебно правителство Росен Карадимов. Финансовият министър Людмила Петкова потвърди, че е приела поканата да участва в бъдещия кабинет.

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева се провеждат в Народното събрание, но не са публични и няма яснота кои са потенциалните кандидати за министри в бъдещия служебен кабинет.

Настоящият министър на иновациите и растежа Росен Карадимов влезе в ранния следобед в сградата на парламента, но запази мълчание. 

За разлика от него, финансовият министър Людмила Петкова потвърди, че е приела поканата да остане на поста си и съобщи, че вече е набелязала задачите си:

"Много неща има да се случат - изпълнението на Бюджет 2024, изготвянето на Бюджет 2025, присъединяването на България към еврозоната. Ние проведохме разговор по основните приоритети на България, така че получих поканата, приех я и за мен е чест да бъда част от нейния екип".

По неофициална информация поста външен министър ще заеме Иван Кондов, който вече е бил такъв и във втория служебен кабинет на Гълъб Донев.

Част от министрите в правителството "Главчев" вече потвърдиха, че имат желание да продължат работа и в следващия.

Даниела Везиева, която беше министър на икономиката в служебните кабинети на Стефан Янев, също би приела покана от Грънчарова-Кожарева.

"По принцип всеки би могъл да работи с всеки, стига да има ясни правила и критерии за това", отбеляза Везиева.

От парламентарно представените формации отрекоха с тях да са водени консултации за определяне на състава на бъдещия служебен кабинет.

Тошко Йорданов от ИТН отказа да коментира преговорния процес:

"Ние бяхме против това. Целият този панаир стана с тези "тъпи" поправики на Конституцията. Отивайте при Христо Иванов и Делян Пеевски. Това са двамата "конституционалисти", които работиха в екип".

За разлика от него Байрам Байрам от ДПС очаква успешен финал:

"Г-жа Грънчарова ще си направи кастинга".

"Кастингът" за министри продължава. Очаква се следващия вторник членовете на новия служебен кабинет да се закълнат пред депутатите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени