Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калин Стоянов не трябва отново да бъде назначаван за служебен министър"

Доц. Иво Инджов: Функциите на служебното правителство да бъдат по-скромни

"Основните партии се маргинализират"

| Интервю
Иво Инджов
Снимка: БНР

Калин Стоянов не трябва отново да бъде назначаван за служебен министър на вътрешните работи. Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов. 

"Докато той беше министър, по времето на сглобката, а и сега като служебен, показа с действията си, че ведомството силно се политизираУчастието му в протест в негова подкрепа пък е на ръба на Конституцията". 

Задачата пред госпожа Кожарева не е никак лесна, категоричен е Инджов. Той обаче не смята, че тя може да стане политически месия на България в ролята си на служебен премиер. 

"Функциите на служебното правителство не предполагат дългосрочно влияние върху политическия процес. А и тя няма политически бекграунд, доколкото ми е известно – няма и политически амбиции. Поела е поста по стечение на обстоятелствата. 

Важно е да се успокои ситуацията, да се разсеят съмненията, които витаеха около служебния премиер Главчев и неговия кабинет, за силно влияние не само на ГЕРБ, но и на ДПС по линия на Делян Пеевски. 

Оставам с впечатление, че госпожа Кожарева ще запази част от сегашния служебен кабинет, което е резонно, но най-вероятно ще се освободи от част от министрите".  

Беше създаден голям хаос в опита на ПП-ДБ да се противопоставят лично на президента Радев, отбеляза политологът.

 "Тласнаха процеса в такава посока, че сега имаме служебно правителство, което е много по-малко зависимо от президента, но на практика е зависимо от Борисов и в ситуацията – от Пеевски.

Функциите на служебното правителство трябва да бъдат по-скромни, но е необходимо да има и политическа култура. Не възлагам големи надежди, че със смяната на дадени министри ще се решат кардинални проблеми. Предстои обаче дебат за статута на служебното правителство".

Основните партии се маргинализират, обясни още политологът.

"Това важи и за ГЕРБ - те загубиха 130 хил. души на последните избори. ПП-ДБ загубиха 300 хил. гласа. Но не очаквам ПП-ДБ да се разделят на тези избори.

В ДПС има патова ситуация между политико-олигархичните лагери на Пеевски и Доган. При наличието на двама съпредседатели, не е ясно в какъв вид ДПС ще се яви на изборите, но със сигурност резултатът му ще е по-слаб.

Партийната система е в тотална криза. В средносрочен план значението на партиите ще намалее. Ако се появят един-двама нови играчи, те ще оберат лаврите. Това може да се случи на следващите предсрочни избори. Не трябва да изключваме такива в рамките на една година след 20 октомври".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени