Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични Богослужения в Троянския манастир

Снимка: БГНЕС-архив

В Троянския манастир тази вечер започват празничните Богослужения по повод утрешния храмов празник на светата обител Успение на пресвета Богородица – един от най-почитаните християнски празници.

Празничната вечерня ще започне в 18.00 ч. с опело на Света Богородица, поясни архимандрит Стефан.

"Тази вечерна служба е характерна с това, че около символичната Богородично тяло на Светата плащеница, където е изобразено погребението на света Богородица, духовенството и народа изпълняват похвални погребални песнопения, които възпяват живота, смъртта и въздигането на пречистата богородична душа към небесата".

Архимандрит Стефан уточни, че според Богослужебния устав на БПЦ опелото на пресвета Богородица се извършва на следващия ден след Успение, но в традицията на Троянския манастир е в навечерието на празника:

"То е изключително красиво, трогателно Богослужебно последование, което ни напомня за живота на пречистата Богородица и възпява Божията майка с изключително красиви слова“.

Успение Богородично е и храмов празник на троянския манастир. На 15 август, след Божествената Света литургия, по традиция, чудотворната икона на Света Богородица Троеручица ще бъде пренесена от църквата на Светата обител до параклиса, изграден на мястото, където тя е извършила първото си чудо още през 1600 г.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени