Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори в горещините

Пийте топла, а не студена вода

Минералната вода в София е естествено топла
Снимка: БГНЕС

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса.

Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото.

Древната индийска наука за здраве и дълголетие Аюрведа препоръчва водата да не се пие студена, а топла, погрешно е да се смята, че студената вода е добър начин за хидратиране и разхлаждане.

Студената вода нарушава храносмилането, може да доведе до болки в гърлото, забавя ритъма на сърцето, възпрепятства хидратирането в горещите дни, свива кръвоносните съдове, отслабва имунната система.

Топлата вода помага за отпускане на запушените синуси и дори за облекчаване на синусово главоболие, облекчава възпалението, причинено от натрупване на слуз. Чаят например осигурява бързо, трайно облекчение от хрема, кашлица, възпалено гърло и умора.

Пиенето на топла вода подпомага функциите на храносмилателната система. Тъй като водата се движи през стомаха и червата, тялото е по-способно да елиминира отпадъците. Тъй като пиенето на топла вода подобрява функциите на централната нервна система, това ще повлияе и на нивата на стрес.

Въпреки че няма категорични доказателства за ползите от пиенето на топла вода в това отношение, приемът на повече вода като цяло може да помогне за защита на бъбреците, като разрежда отпадъчните материали в кръвта, пояснява още БГНЕС. Хидратирането е важно в борбата с възпалението, поддържане на ставите и дори превенцията на подагра.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени