Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наблюдаваме кои министри ще бъдат избрани и това ще е показателно какво да очакваме от този служебен кабинет"

Радослав Рибарски: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

| Интервю
Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

"Министър Владимир Малинов има достатъчно опит в българската енергетика. Затова поискахме изслушване – да обясни, като най-добре запознат, какво точно е договаряно. В предишната сага с "Боташ" отново чакахме той да обясни. "Булгартрансгаз" е част от това споразумение. То е тристранно – "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" договарят въпросните капацитети", коментира пред БНР Радослав Рибарски, зам.-председател на енергийната комисия в НС, след като вчера европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз".

След влизането на европрокуратурата в "Булгартрансгаз" бяхме свидетели на много догадки, посочи Рибарски в предаването "Преди всички". 

"Интересно е и как бяха насочени тези догадки. Вниманието първо се насочи към договора с "Боташ". Оказва се, че има разследване по разширението на газохранилището в Чирен. 

Не сме оставяли темите за "Турски поток" и за "Боташ", каза още Рибарски.

Ще попитаме енергийния министър за всичко, свързано с разширението на Чирен, посочи зам.-председателят на енергийната комисия в НС.

"Участникът, спечелил процедурата се отказва. Първият въпрос е защо го прави. Вторият участник в търга реално печели поръчката.

Имахме изнесено заседание на комисията в Чирен. Представиха ни проекта и уверението беше, че той ще бъде завършен в срок. Сега разбираме обаче, че се работи само по два или три от сондажите, които са общо 13. Това също е въпрос, който трябва да изясним в комисия". 

Дали Малинов да остане на поста си трябва да реши служебният премиер, посочи Рибарски. 

"Ние заявихме, че наблюдаваме кои министри ще бъдат избрани и това ще е показателно какво да очакваме от този служебен кабинет. 

През изминалите месеци групата на ПП-ДБ многократно поиска оставката на вътрешния министър. Това ще е един от основните показатели, които ще наблюдаваме - за установяването на сигурни и честни избори". 

Рибарски коментира възможното тълкуване, че смяната на вътрешния министър се случва под политически натиск от страна на ПП-ДБ така:

"Приемете го като напомняне на нашата позиция относно този министър. Изразили сме я доста отдавна".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени