Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Панагия" в Кюстендил

Българският патриарх Даниил ще освети трите хляба

Снимка: Архив

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.

Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града.

Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела Дюлгерска-Миланова, завеждаща отдел „Култура и духовно развитие“ в общината.

Днес в черквата "Свето Успение Богородично" в Кюстендил ще има традиционно замесване на богородичен хляб. На арката на площад "Велбъжд", благодарение на Министерството на културата ще има и концерт на квинтет "Йоан Кукузел".

Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.

На 15 август се отслужва литургия на открито, пред храма.

Българският патриарх Даниил ще освети трите хляба, които ще бъдат замесени в двора на църквата, а след това - раздадени на гостите на празника.

Даниил ще освети и икони, изписани от кюстендилския художник Йво Йорданов, изобразяващи Богородица с младенеца, които ще бъдат раздадени на участници в празника. Негово светейшество ще участва и в традиционния молебен, който се отслужва на този ден на централния площад "Велбъжд" в града, за здраве и благословение на жителите и гостите на града.

"Най-силният акцент в празника е етнографското изложение. На повече от 30 щанда ще видим изкуство от тесто - пити и обредни хлябове, зелници, краваи", изтъкна Дюлгерска.

Ще има и работилници за месене на хляб.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени