Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стефан Попов:

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. Необходими са работещи противопожарни системи, категоричен е психиатърът

| Интервю
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област
Снимка: Д-р Владимир Сотиров

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас. 

Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. 

"Такива запалвания е имало, в момента има и ако така продължаваме, ще има. Тези хора пушат много. Това представлява много голяма опасност. Да стои една сестра 24 часа и да глeда кой си е загасил цигарата - няма да стане. Трябва да има система първо на локално известяване. Трябва да се създадат противопожарни системи, които да работят", категоричен бе той. 

В случай на обездвижване на пациент като мярка за това да не представлява опасност за себе си и за околните, медицинската сестри трябва да го наблюдава през определено време, обясни доц. Попов и добави, че наблюдението се извършва директно, като сестрата трябва да е в непосредствена близост до тези пациенти. По думите му това може да става и без видеосистеми. 

"Имобилизацията има ограничено време - 2 часа. След това пациентът трябва да бъде освободен. Идеята на това фиксиране е да се даде време на медикаментозната терапия да подейства. Очаква се, че вече пациентът трябва да е малко по-спокоен, но не винаги това е възможно. Някой път се движим по ръба". 
Относно последния случай със загиналия пациент при пожар в психиатрична клиника доц. Попов подчерта, че това не е единственият случай. В годините има и много други, отбеляза той. Според него обаче зад това стои дълбоката криза в психиатрията:

"850 психиатри през 1990 г., а в момента - 400, няма и толкова. Сестри няма. Като имаш една сестра и един санитар, слабичък, как ще овладееш този пациент? Сградните фондове са много стари. Една болница има в България, която е що-годе нова - в Пазарджик. Всичко останало е строено преди 50-100 години". 

Психиатърът изтъкна и друг проблем: "Толкова години не се постигна съгласие да бъдат обучавани психиатрични сестри". 

Цялата картина е изключително тежка, категоричен е доц. Стефан Попов и изказа мнението си, че психиатрията е много подценявана

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Стефан Попов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени