Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите изслушват четирима министри за безводието в над 200 градове и села

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Четирима служебни министри се очаква да бъдат изслушани днес в парламента заради безводието и водния режим в над 200 населени места в цялата страна. 

По искане на БСП ще дадат обяснения министрите на околната среда и водите, на енергетиката, земеделието и храните и регионалното развитие и благоустройството. Кога да започне изслушването ще се уточнява на председателски съвет.

Днес депутатите ще изберат и състав на постоянните делегации на НС в международни организации, сред тях Парламентарните асамблеи на НАТО, на Съвета на Европа и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Ще бъде разгледано и предложение за попълване на състава на постоянните комисии с депутати, нечленуващи в парламентарни групи.

На първо гласуване трябва да бъдат приети промени в Закона за опазване на околната среда, за личната помощ и за семейните помощи за деца. Последните два са със социална насоченост. 

Промените в Закона за личната помощ разширяват кръга на ползвателите до лица, които още нямат решение за ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ. Промените в закона за семейните помощи за деца предвиждат еднократна помощ от 7 минимални работни заплати за второ и трето дете на работещи родители, които са се осигурявали поне 2 години преди това.

Помощта ще е от 10 заплати, ако майката е студентка.

Окончателно трябва да бъдат приети и промените в Закона за независимия финансов одит. С тях се въвеждат европейски директиви за повишаване на информационната сигурност на отчетите за дейността на големи и средни предприятия.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна