Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десети ден активни бойни действия в Курска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област след навлизането на украински сили на руска територия. Русия обяви, че ще евакуира още хиляди хора от областта.

Властите на Курска област са решили да евакуират жителите на Глушковия окръг, съобщи областният управител Алексей Смирнов. Окръгът граничи с Украйна и има население от около 20 000 души.

Процесът по евакуация ще бъде координиран от полицията и от други държавни ведомства. Руски официални лица заявиха, че близо 200 000 души са били евакуирани от началото на украинското нападение.

Вчера Украйна заяви, че силите ѝ са напреднали с още един до два километра в Курска област и войските ѝ са приключили с прочистването на руския граничен град Суджа от силите на Москва. Според украинския президент Володимир Зеленски са били заловени 100 руски войници. Във вечерното си обръщение Зеленски каза, че военнопленниците, взети в Курск, могат да бъдат разменени за украински бойци. Вицепремиерът Ирина Вересчук заяви, че Киев планира да създаде безопасна зона в Курска област и да организира хуманитарни коридори за евакуация на цивилни.

Руските власти от своя страна твърдят, че са спрели напредването на украинските части.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че Киев е ударил през нощта четири руски военни летища в регионите Воронеж, Курск и Нижни Новгород. Ударите са били насочени към складове за гориво и въздушни оръжия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна