Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Близо 7000 пенсионери в МВР. Това реформа ли е?", попита бившият вътрешен министър

Веселин Вучков: Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира системата

"Изключително много вождове има във вътрешното министерство и много малко индианци"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция, която е разположена в един демократичен правен ред на нашата родина".

Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Веселин Вучков във връзка с полицейските протести.

Той напомни процедурата по Конституция, по която се сформира служебен кабинет и подчерта:

"В този момент служители на МВР, според мен не съвсем неорганизирано, защото имам много информация, изведнъж казват "този трябва да бъде министър, този не трябва да бъде министър". Това е абсолютно недопустимо и политизиране на системата, независимо че се опитват да го представят по един точно обратен начин".

"В момента сме в ситуация на упражнение по висша политика. Това е политически въпрос – кой да е министър – от това по-голям политически въпрос няма", категоричен бе Вучков в интервю за предаването "Преди всички".

Деполитизацията е принципно положение, повтори той и подчерта, че не бива да се позволява на служители на МВР да вземат отношение по такъв изключително важен въпрос. По думите му трябва да има ясна разграничителна линия между политическо и професионално ръководство в МВР. Според него един от недъзите на системата през последните години е, че именно това е било размито напълно:

"Напълно се разруши границата между политическо и професионално ръководство във вътрешното министерство. Това въобще не е добре за гражданския контрол върху служителите на МВР, където освен всичко друго те трябва да си изпълняват задълженията деполитизирано, съвестно и да се провеждат политики на реформи от тяхното политическо ръководство".

По отношение на контролирания вот МВР има своето голямо значение, отбеляза бившият вътрешен министър. Той смята обаче, че малко се преекспонира ситуацията за това, че МВР може да повлияе сериозно върху изборния резултат. Според него резултатите от изборите при тази изключително ниска избирателна активност се дължат на неумението на политическите лидери и партии да демонстрират своята воля за промени и предизборни програми. Това отблъсква избирателите, а не толкова поведението на МВР, обясни той.

"Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира системата", категоричен бе Вучков.

Той цитира данни, според които към април тази година 5740 са полицаите и пожарникарите, които взимат пенсия и заплата. Освен това тези, които работят като държавни служители и взимат и пенсия са 624.

"Това са близо 7000 души пенсионери в МВР. Това реформа ли е? От 2015 г. досега нито един министър не е взел отношение по този наболял въпрос, който си бълбука като проблем в средите на полицаи и пожарникари".

"Изключително много вождове има във вътрешното министерство и много малко индианци", смята бившият вътрешен министър.

Запитан за влиянието на Делян Пеевски в министерството, Веселин Вучков коментира:

"Влияние във вътрешното министерство винаги е имало. Винаги съм се пазил от срещи с Пеевски и не съм имал такива, но той имаше много сериозно присъствие много сутрини в кабинета на тогавашния вътрешен министър г-н Цветанов. За какво са си говорили и какво са правили не мога да кажа".

При неговия министерски период Вучков е имал програма за реформи. Тогава му е било казано, че му е забранено да освободи от длъжност "трима изключително важни фактори, с които реформа не можеше да се проведе". По думите му те са били изцяло в "координатната система на влиянието на Пеевски в системата на МВР и службите за сигурност в мандата на Орешарски 2013-2014 г.".

Цялата ни предизборна кампания беше насочена срещу това, което са правили тези хора в системата за сигурност, изтъкна той. Това е било и причината да си подаде оставката.

Вучков направи паралел между вчерашната акция в имоти на Румен Гайтански-Вълка със случаите с КТБ и Васил Божков. Затова няма доверие в институциите, изказа мнението си той.

Цялото интервю на Силвия Великова с Веселин Вучков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна