Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Законите се коват от хора, неграмотни по темата"

Деяна Марчева: Прилагането на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище ще доведе до лов на вещици

"От 2018 г. Даниел Вълчев и Пламен Киров започнаха да говорят за джендър политически, а не на юридически"

| Интервю
Снимка: БТА

ЛГБТИ и стигмата в България, за която не се говори, стои в обществото ни на всички нива. Това коментира в интервю пред БНР доц. д-р Деяна Марчева,  преподавател Конституционно право в НБУ за искането президентът Румен Радев да наложи вето ва Закона, в който се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище.

"Липсата на образование, че хомосексуалната ориентация не е противоестествена и хетеросексуалната не е норма. Това води, 30 години след демократичната Конституция и светския срам от сексуално образование, ние да сме податливи на едно отвращение към цяла група хора от нашето общество. И искаме да се скрият и да не заявяват себе си като различни", каза преподавателят по Конституционно право вн НБУ.

И заяви, че законите се коват от хора, неграмотни по темата. 

"Защото на български език няма достатъчно изследвания, което не е случайно. А в литературата виждаме, че мъжа може да бие жената", допълни тя.

От юридическа гледна точка Марчева коментира, че основания законът да бъде върнат да прегласуване.

"Нарушения има, когато има двусмислие и неяснота в нормата. Когато се разглежда дефиницията на нетрадиционна сексуална ориентация, за да имаме дефиниция трябва да имаме правен термин, а той е сексуална ориентация. Задава се въпроса, какво е нетрадиционна? В закона мотивите сочат подробно практика на Конституционния съд, за две решения от 2018 г., когато е обявена за противоконституционна Истанбулската конвенция. Според българската Конституция, пол е само в биологичен смисъл“, обясни преподавателят по Конституционно право.

Тя е категорична, че от тази доктрина на КС за семейните ценности, депутатите извеждат тази доктрина да се прилага в образованието.

"Те забраняват всякакво образование свързано с ЛГБТИ, защото в термина не става дума за пропаганда, а популяризиране, а то е запознаване със социални факти", аргументира тезата си Марчева.

И е категорична, че "така се влиза в тоталитарна практика, да не се говори по определени теми и то, за да утвърдим семейни ценности, които преди това КС утвърди като доктрина в правото и съдебната практика".

"От една страна в Закона за предучилищно и училищно образование е забранено прилагането на каквито и да е доктрини, но т. 3 се налага доктрината на Конституционния съд", обясни Марчева.

Според нея по темата се мълчи в академичната общност и това е от страх.

„Струва ми се, че трябва да започнем да структурираме тази проблематика именно в академичната общност и да спрем да мълчим, че липсата на статут на еднополовите семейства в България, това е системен проблем. Трябва да предоставим правна рамка на еднополовите семейства. Заобикалянето на  тези теми доведе до професори говорят за джендър в академичната общност. От нас би трябвало да започне формулирането на понятието на проблемите. А от 2018 г. Даниел Вълчев и Пламен Киров започнаха да говорят за джендър политически, а не на юридически и научно. И някак си това отвори пътя на конституционните съдии да наложат антиджендър идеологията“, коментира Деяна Маркова.

Тя твърди, че повечето юристи смятат, че този текст е неприложим има пропаганден и популистки характер.

„Вредните последици са ясни – страх, страхът на всички да се докосват до темите и да защитават правата на тези хора, които търсят образование по тези теми. Това може да се превърне на лов във вещици. Този текст може да се използва в междуличностни преследвания и тормоз в училищната система“, прогнозира конституционалистът и допълни, че забраната в Закона няма санкции.

Марчева предупреди, че няма съмнение, че ще има последици и се очакват от Комитета на министрите от Съвета на Европа, който следи изпълнението на решението на Европейския съд по правата на човека. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна