Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този състав на ВСС като че ли няма никакво желание да продължи да работи"

Димитър Марков: КС носи 90% от отговорността за вакуума в съдебната власт

В момента има замразяване на всички процеси в очакване на поредните избори, каза той

| Интервю
Димитър Марков
Снимка: БТА

"В момента този състав на ВСС като че ли няма никакво желание да продължи да работи, тъй като реално е близо 2 години над мандата и при пълна неизвестност колко време още ще продължи този вакуум, тъй като политическата обстановка не дава индикации, че скоро ще бъде избран нов ВСС".

Това коментира пред БНР Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му едно повтаряне на политическата ситуация при новите избори наесен може да удължи мандата на този ВСС за още неопределено дълъг период на време.

"Решението на Конституционния съд поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори. В тази насока не бих бил изненадан да бъдат поставени под съмнение и други промени. Надявам се това да не се случи, тъй като все пак смятам, че това мнозинство, макар и побългарено, до известна степен дава някаква гаранция за политическа независимост, доколкото такива гаранции въобще могат да съществуват при положение, че НС има такава съществена квота в бъдещия ВСС", коментира Марков относно нужното мнозинство от 2/3, което беше обект на шестата поправка в Конституцията и падна след решението на Конституционния съд.

Според него ситуацията в момента е удобно извинение за самия ВСС да не предприема каквито и да било стъпки занапред. "От друга страна не намирам за разумно със закон да се забранява на една институция да изпълнява законовите си правомощия. Това е една правна екзотика, която не съм сигурен на свой ред, че би издържала едно обжалване в КС", изказа мнението си експертът в интервю за предаването "Преди всички".

Живеем в тази ситуация вече твърде дълго време, смята Марков и обясни: "Разговорът за това дали ВСС е легитимен да избира новите ръководители на ВАС и прокуратурата стоеше в първите месеци след изтичането на мандата, когато беше разумно да се очаква подмяна на състава на ВСС. /…/ Тази ситуация може да продължи години и ВСС да завърши втори пълен мандат. Не е основание поне да не бъде започната процедура".

Според него Конституционният съд носи 90% от отговорността за вакуума в съдебната власт, който съществува след второто решение. Носи отговорност и за блокираната съдебна реформа, добави Димитър Марков.

"КС, освен че действа като политически орган, тъй като юридическите му аргументи не бих казал, че са издържани, мисля, че до известна степен надхвърля правомощията си. Така че той носи отговорност за този вакуум. Единственото, което може да се случи оттук нататък, е ако политическите сили отново решат да злоупотребят с ролята на КС, той да направи нещата по-скоро по-зле отколкото да ги подобри".

Според него изборите са твърде близо. В този смисъл до провеждането на следващите парламентарни избори никой няма да бъде достатъчно смел да предприема съществени стъпки по отношение на откриване на процедури за избор на председател на ВАС и главен прокурор, изказа мнението си експертът. По думите му в момента има замразяване на всички процеси в очакване на поредните избори.

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Марков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна