Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

| Интервю
Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия, администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по психиатрия във Варна.

Това е пореден инцидент, в който пациент губи живота си в психиатрично заведение, в което е бил настанен да се лекува, припомниха от двете организации. Припомнят и случаите – през март 2019 г. трима пациенти изгоряха в психиатрия в Пловдив, през 2017 г. отново там загина пациент след масов побой, през май 2023 г. изгаря пациент в психиатричната болница в с. Церова кория, а през октомври 2023 г. при пожар почина пациент от Ловеч.

"Проверките на прокуратурата не само в психиатричните институции, но и в другите институции, не са ефективни. Прокуратурата не е обучена да прави такива проверки. Тя не ги прави на редовна основа. Това не е ефективен механизъм да се осъществява надзор. Не можем да кажем, че поради това, че са били неадекватни тези проверки, е станало това в тази болница", коментира пред БНР Красимир Кънев – основател и почетен председател на БХК.

Той напомни, че Законът за здравето дава възможност някои психично болни пациенти да бъдат имобилизирани и изолирани, като това може да става максимум до 6 часа. В наредба от 2005 г. е казано, че едната от формите на имобилизацията – връзването, не може да продължи повече от 2 часа, а изолирането – повече от 6 часа. По думите на Красимир Кънев проблемът е, че това на практика не се спазва, а обездвижването и изолациите продължава повече:

"Навсякъде, където сме ходили, пациенти споделят, че са били връзвани не за 2 часа, а за по-дълго време. Затова се случват тези неща".

В предаването "Преди всички" Кънев беше категоричен, че наредбата трябва да се промени и всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение. Според него ако това се включи в наредбата  и се предвидят сериозни санкции за нарушения, това ще има дисциплиниращ ефект. По думите му за нормативната промяна няма нужда от комисия или парламент.

Той отбеляза и проблема с липсата на лекари и медицински сестри за тези лечебни заведения. По думите му обаче и този проблем е решим с различни механизми.

Цялото интервю на Силвия Великова с Красимир Кънев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна