Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жорж Претр – Maestro con brio

Жорж Претр
Снимка: radiofrance.fr

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със здрави нерви. Изключително импулсивен, той излъчва респектираща увереност и завидна физическа издръжливост. Има фигура на атлет: страстен плувец и гребец, опасен съперник по джудо. Дълбокият проницателен поглед издава фламандския му произход, а чарът потвърждава принадлежността към великата френска нация", пишат в "Ню Йорк Таймс" в средата на 60-те години, когато Претр дебютира в МЕТ.

Пътят му започва от Вазие, Северна Франция. Бащата на Жорж бил обущар и не споделял възторга му към музиката. Започва да учи пиано на осем години, сетне тръпката се пренася към обоя и тромпета. На 17 печели конкурс за обоисти и става страстен фен на джаза. Надделява обаче желанието да ръководи концерти и спектакли, но на прага на Парижката консерватория го дебне разочарование: проваля се на изпита по дирижиране. За щастие прочутият маестро Андре Клюитанс вижда далеч, а несъмнените качества на бъдещия корифей на пулта го подтикват да го вземе в своя клас. Клюитанс има огромно влияние най-вече що се отнася до френската музика в оформяне репертоарните предпочитания на Жорж Претр, който твърди: 

"Може да се научите правилно да дирижирате т.е. на занаят. Да въздействаш обаче на оркестрантите, да ги накараш да свирят като омагьосани – това не се учи…" Неслучайно наричат Жорж Претр вулкан на диригентския пулт, възторжен жрец на музиката, Maestro con brio… През 1946 е оперният му дебют в Марсилия. Тогава е на 22! Трупа опит в театрите на Лил и Тулуза, а 10 години по-късно превзема от раз  Париж. Дебют - триумф наричат критиците спектакъла в Опера комик на "Капричио" с неотразимата Елизабет Шварцкопф. Впрочем това е френската премиера на творението на Рихард Щраус. Пред Жорж Претр пътят е открит! 

Три години по-късно пак в Опера комик са свидетели на друго събитие с огромно значение: световна премиера на операта "Човешкият глас" от Франсис Пуленк – начало на пословичното им приятелство с Претр. "Благословен е всеки ден, в който от пулта Жорж разпръсква към света искрите на познанието, красотата и дълбоката емоция скрити в нотните знаци", е написал Пуленк върху един билет – скъп спомен за Жорж Претр от премиерата на "Човешкият глас". С годините маестрото се превърна в един от най-задълбочените и ревностни тълкуватели на творческото наследство на великия френски композитор.

"За да вдъхнеш живот на една творба, не е достатъчно само правилно да отмерваш такта и да спазваш авторовите ремарки. Тя трябва да стане част от живота ти!  Да отстояваш своя възглед достатъчно убедително, за да ти повярват и изпълнителите, и публиката. Без значение какво дирижираш: Йохан или Рихард Щраус, Белини или Бизе, Пучини или пък Пуленк…", твърди Жорж Претр. Негова съдба, призвание, страст остава до края на дните му френската музика. Своеобразен връх в това отношение е "Фауст" от Гуно. Още се помни разкошната, митична според някои, постановка в Гранд Опера, а също фантастичният запис за EMI от 1979 г.

Тук изпълнителите на главните роли са от лъв нагоре! Сопраното Мирела Френи свещенодейства в една от коронните ѝ роли – Маргарита, а неин партньор в главната роля е тенорът Пласидо Доминго. Николай Гяуров вае със замах образа на Мефистофел – всепризнат връх в кариерата на знаменития бас, Валентин е прочутият баритон Томас Алън.

С участието на Хора и оркестъра на Парижката опера обединени от диригентската палка на Жорж Претр. "Звукът, който търсеше и усъвършенстваше в продължение на дълги години, бе необикновено изразителен, трепетен, гъвкав със затрогваща кантилена. Маестрото притежаваше вроден усет за фразиране, който го открояваше сред колегите от неговото поколение. Чуйте записите му и ще се удивите на филигранно изпипаните пасажи, сякаш извезана дантела! Стилът на Жорж Претр се отличава с елегантност, блясък, богатство от цветове, но и с енергия, живот, които бликат неудържимо…", пише Пиер-Жан Трибо.

Жорж Претр дирижира Виенската филхармония на Новогодишния концерт (1 януари 2010 г.) в Музикферайн, Виена, Австрия

В 70-годишната си карира диригентът сякаш магически въздействаше на оркестрантите, готови на всичко, за да взривят залата. Както стана на Новогодишния концерт на Виенската филхармония през 2008! Жорж Претр бе на 83: най-възрастният диригент и единствен французин, когото канят по този повод в Музикферайн! Еуфорията се повтаря след две години… Последният концерт на маестрото е  с Виенския СО в Музикферайн на 12.10.2016. 

Отиде си от този свят три месеца по-късно, а в "Ню Йорк Таймс" написаха: "Жорж Претр остава с нас завинаги! Жизнерадостният френски диригент, комуто дължим премиерата на "Човешкият глас" от Пуленк и незабравимите съвместни проекти с Мария Калас. Жорж Претр, който покори музикалния свят с енергия, финес и висше майсторство остава любимият на всички Maestro con brio!"


Снимки – ЕПА/БГНЕС, radiofrance.fr
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени