Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя получава докторска степен с дисертацията "Българското изкуство и фолклор като международни мостове и културна дипломация" и започва с размах проекта "Изкуство за дипломация" (Art4Diplomacy), в който се включват и дипломатическите мисии в България. Чрез него запознава чужденците с българската култура, а българите – с красотата на чуждата. Със същата благородна цел тя броди пет седмици из Куба, Бразилия и Аржентина.

При посещението си в Хавана, художничката Петя Илиева, която за втори път представя свои творби в Куба, е имала късмета да посети и Музея на шоколада, където е опитала толкова много видове сладкиши, че направо се побояла да не хване диабет. Бих я разпитала подробно за любимата си "сладка дрога", но предпочетох да ми разкаже повече за Сантяго де Куба и намиращото се наблизо имение, където е израснал Фидел Кастро.

Хотел "Перник", зала "Преслав", бар "Варна"... а за капак улицата пред хотела се казвала Георги Димитров. При предишното си гостуване в Куба художничката Петя Илиева превърна свои картини в подложки за хранене в единствения български ресторант в Хавана, но този път не е пропуснала да хапне в друго прочуто заведение, осигурявало кетъринга при гостуването на папата.


С художничката Петя Илиева, която с изложбата си "Цветовете на България" обиколи за пет седмици три държави в Латинска Америка, очевидно ще правим сериал. Защото няма как да не сподели със слушателите на "Покана за пътуване" приключенията си в Бразилия и Аржентина, след като толкова интересно ни разказа за Куба.


Снимки: личен архив на Петя Илиева

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна