Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С 5 години са закъснели действията на КПК и прокуратурата по случая"

Мирела Веселинова: Явно е държано на трупчета делото за кредита на Гайтански от ББР

"Това е изключително порочна практика на прокуратурата да рекетира политици и бизнес"

| Интервю
Мирела Веселинова
Снимка: Стопкадър, bTV

С 5 години са закъснели и Комисията за противодействие на корупцията (КПК), и прокуратурата по случая с кредита на Румен Гайтански-Вълка от ББР.

Това каза пред БНР журналистката Мирела Веселинова, съдебен репортер на "Капитал".

Тя припомни, че през 2019 г. е бил отпуснат кредитът от 156 млн. лева за фирма на Гайтански с подписа на тогавашния председател на Българската банка за развитие (ББР) - Стоян Мавродиев:

"Още тогава много медии писахме, че този кредит е много проблемен, защото се отпуска на една фирма, която има несъизмеримо по-ниска стойност. В последните дни "Капитал" написа, че тази фирма е продадена едва за 3,6 млн. лева".

По думите на Мирела Веселинова еднозначно и недвусмислено в този контекст Антикорупционната комисия и прокуратурата са били определени от политици, граждани и журналисти като "бухалки на Пеевски".

"Политиците имат право да имат мнение и да коментират работата на държавното обвинение. Политиците няма как да се намесват в държавното обвинение, защото това е наказателен процес, който върви по едни специални правила. Както политиците, така и българските граждани и журналистите - имат право да изкажат мнение за работата на държавното обвинение. И те са недвусмислени - и за Комисията за противодействие на корупцията, и за прокуратурата. Тези две институции, както и ДАНС, която им е подавала сигнали в някои случаи, действат като бухалки на Пеевски. Това го казха вчера и Кирил Петков, и Костадин Костадинов, и Божидар Божанов, четем заглавия в медиите - еднозначни - "Започнаха отстрел на хората на Доган", това нещо се говори от няколко месеца", каза журналистката и във връзка с призива на заместник градския прокурор Десислава Петрова прокуратурата да не се използва с политически цели - политиците да не се месят в работата на държавното обвинение, да не коментират момента на провеждането на разследването и на акцията.

Веселинова припомни, че още като служебен министър на икономиката в първото правителство на Стефан Янев - Кирил Петков е сезирал прокуратурата за този кредит от ББР на Румен Гайтански, а чак 2022 г. се образува дело и "чак сега разбираме, че има обвинения":

"Това е явно държане на трупчета на това дело, за да се извади, когато е необходимо. Това е изключително порочна практика на прокуратурата да рекетира политици и бизнес, за която говореше Борислав Сарафов, когато отпочна война срещу предшественика си Иван Гешев. Ние знаем за тази порочна практика, но тя продължава да се използва".

Интервюто на Людмила Железова с Мирела Веселинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна