Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много ниски добиви на слънчоглед в Ямболско

Снимка: БТА

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в Ямболско. Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното.

Земеделските производители в областта определят състоянието на слънчогледа като трагично. Председателят  на регионалния съюз на асоциация на зърнопроизводителите Стоян Александров уточни, че средните добиви са изключително ниски – едва 50-60 кг от декар, много рядко се стига до 100 кг.

"Този горещ вятър и  температури от 40 просто го изсушиха и изгоря. Макар че не само в нашата област. Оплакват се и колегите от  цяла Югоизточна  и Южна България–  Пловдивско, Хасковско, Старозагорско- ситуацията е трагична.“ 

Близо 470 000 дка са засети със слънчоглед  тази полет в областта, но никъде не се полива, тъй като е нерентабилно, посочи Александров.

"Напоителни системи" не трябва да бъде търговско дружество, а агенция към Министерството на земеделието, за да може водата да бъде безплатна за земеделците и тези, които поливат, а държавата да издържа тази структура.“

По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна