Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Снимка: Радио ВИДИН

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията регатата не е провеждана, каза Стилиян Бонев- организатор на българския етап на гребния поход преди да тръгне от Видин. Стилиян Бонев гребе по Дунав от края на Германия, минава през Австрия и приключва до Братислава. След което се връща да организира българската част, защото: 

"Тази година има в много общини нови кметове. Хем да се запознаем, да ги запознаем с нашия спорт, с идеята на ТИД. В Ново село бяхме много добре посрещнати. Кметът като за първа година много добре се справи с организацията. Вече доби представа за мащабите на регатата", каза организаторът.

На всеки от лагерите участниците очакват да има вода, за да се изкъпят и ток, за да си заредят телефоните:

"Да има някъде полянка, сянка. Тука, добре че е запазен така Дунавският парк във Видин. Ние в Русе не може да се похвалим с това, при нас е така плътно бетон. Не ни завиждайте за новия кей... Това са нови приятелства. Това са хора от 12 държави в момента тука, включително и от други континенти. Завързват се нови приятелства, нови връзки, които винаги прерастват в нещо повече. Не са едни и същи участниците всяка година... Интересното е, че хора, които на летище случайно прочели на брошура в Италия, че ще се провежда еди къде си такава регата и се организират и идват... Това е най-голямата регата не само в Европа, а и в света. Това са 2 516 километра, 74 дена", каза още Стилиян Бонев.

По островите на Дунав се спира почти задължително.

"Спираме по островите. Като всяка вечер правим брифинг и обясняваме за следващия ден какво предстои. Обясняваме и кои острови са наши и кои са румънски. Все още не сме в Шенген и не може да се спира на румънска земя. Дано да го разбират и да се чуе някога, че хубаво е да сме в Шенген точно от тая гледна точка", каза още Стилиян Бонев.

Островите по Дунав в българския участък са много, в горния участък е екзотика да срещнеш остров, докато тук хората са наслаждават на плажовете, казва Стилиян Бонев.

516 километра е българският участък. В него участниците ще спират на 14 лагера, регатата пристига в Силистра на 25 август. След Силистра в румънския участък има още 5 лагера. Регатата по река Дунав стартира на 22 юни от Инголщад, Германия. Преминава през Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Българският участък започна на 11 август от Ново село и ще приключи на 25 август в Силистра. ТИД се провежда ежегодно от 1956 година. 

Цялото интервю със Стилиян Бонев може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна