Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете,..

публикувано на 29.02.24 в 15:24

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

WWF помага на бизнеса да бъде по-добър стопанин на природното богатство

Партньорствата с бизнеса са ключова част от стремежа на WWF да спомогне за постигането на мащабната промяна, от която планетата ни се нуждае повече от всякога. Мисията на WWF е да опазваме природата, така че да живеем в хармония с нея. Тъй като..

публикувано на 15.02.24 в 15:20

Ученици от Берковица засадиха фиданки до Клисурския манастир

Учениците от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, специалност "Горско и ловно стопанство", засадиха дървета до Клисурския манастир. Земята е собственост на манастира, но стопанисването е поверено на училището. През 2010 година са..

публикувано на 15.02.24 в 15:03

Подобряват системата за събиране на отпадъци в Кула

Община Кула ще работи през тази година за подобряване на управлението на отпадъците. Ще се наблегне на разделното им събиране.  От 1 януари 2025 година трябва да влезе в сила и новият начин на таксуване на отпадъците.  "Има три разработени..

публикувано на 01.02.24 в 16:56

Инспектори иззеха 19 въдици в Монтана

Инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Монтана извършиха проверка на язовир "Огоста" в района на полуостров Расника- за лица, извършващи любителски риболов по начин, който не отговаря на правилата за отговорен..

публикувано на 01.02.24 в 16:51

Обявиха нова природна забележителност в община Ружинци

Връх "Бабу" в община Ружинци официално е обявен за природна забележителност със заповед от Министерството на околната среда и водите. На върха е имало тракийска, а по- късно римска крепост и укрепление, от които много малко е останало, каза кметът на..

публикувано на 01.02.24 в 16:47

Как можем да се снабдим с дърва за огрев

Как да се снабдим с дърва за огрев- това е въпрос, който чести си задават хората преди отоплителния сезон. Начините са няколко- от държавните горски и ловни стопанства директно от склад или чрез закупуване на дървесина на корен за лична употреба от..

публикувано на 18.01.24 в 15:10