Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на заседанието на НС. Провали се и четвъртият опит за събиране на кворум

Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка от Белград

Снимка: БГНЕС

И четвъртият опит за събиране на кворум в Народното събрание за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна. 

Така няма да се проведе и предвиденото за днес изслушване на четирима министри по проблема с безводието и въведения в над 200 населени места воден режим, 

Междувременно започна заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в съдебната система.

Депутатите изслушват по видеовръзка от Белград бившия собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е обвиняем по делото за фалита на КТБ. 

Изслушването на бившия банкер, което продължава и в момента, започна със скандал и минава при сериозен интерес от страна на депутатите.

В началото Хамид Хамид от ДПС нарече Василев "афериста на века" и оспори начина по който ще се изслушва бившия банкер, както това, че не е физически в залата.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България" настоя пък изслушването да се проведе както е предвидено, а от "Възраждане" я подкрепиха с обяснението, че КТБ е била най-голямата банкова афера и има пряка връзка с правосъдната система .

Бившият следовател Петьо Петров - Еврото е в основата на схемата за фалита на КТБ, каза Цветан Василев пред временната парламентарна комисия. Той уточни, че идеологът зад Еврото е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.  

Според него българската прокуратура не е намерила време и основание да го разпита по този въпрос въпреки неговото желание това да се случи.

В документите по делото "КТБ" под инициалите Д.П. стои Делян Пеевски, беше категоричен още Василев, като допълни, че не е тайна, че кредитирани от КТБ са били и немалко фирми на Делян Пеевски майка му Ирена Кръстева. В средата на 2013 г. Василев разбрал, че Пеевски нямал намерение да си плаща кредитите, каза още бившият банкер. Кредитите са за над 500 милиона лева. Василев изреди печалби и спестени разходи за Пеевски от фалирането на КТБ, с които "има достатъчно средства, ако се налага, да бъдат стимулирани този или онзи от съдебната система и прокуратурата".

"От сделката за Виваком и НУРТС - 46% от разликата отива при Спас Русев, който недвусмислено е поставено лице на Делян Пеевски. Тези 46% представляват над 500 милиона лева, като разлика от цената, на която ВТБ и Спас Русев придобиват "Виваком", и пазарната оценка. "Техномаркет" - при оценка от 100 милиона лева, е придобит от Пеевски за 15 милиона лева. Печатницата в "Христо Ботев", при оценка от над 60 милиона лева, е придобита, само чрез продажба на земята, услужливо от ЧСИ, за 4 милиона лева. ИПК "Родина" -  40 декара + 55 000 квадратни метра РЗП, оценка 200 милиона лева, придобита е за 10 милиона лева от приближения на Пеевски доктор".

Каква точно е била организацията на кръга, известен като "Осемте джуджета" Василев заяви, че не знае, но по решение на Пеевски бившият следовател е бил лицето за оперативни задачи и е контролирал действията на прокурорите по делото. Банкерът каза още, че Пеевски и Петьо Еврото събирали компромати от най-различно естество за политици и бизнесмени, за да бъдат държани под контрол. Така бил сформиран "кръг за влияние "Пеевски"":

"Назначиха си редица шефове на съдилища - шефът на Софийски градски съд, заместник-шефа на Софийски градски съд, шеф на Наказателното отделение, шефката на Апелативен съд, Шефът ме Висш административен съд".

Според Василев Петьо Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара по КТБ, а в основата е Делян Пеевски.

Василев беше попитан от депутатите и още: Кои хора инсталираха Иван Гешев, а Василев отговори: "Борисов и Пеевски,  които контролират Висшия съдебен съвет".

Изслушването на бившия банкер продължава след кратко прекъсване за проверка на кворума в пленарната зала.

На заседанието трябваше да бъде изслушан и Делян Пеевски, който обаче не дойде.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна