Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц.

Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със Зелените и либералите. Това показва публикувано днес социологическо проучване по поръчка на обществената телевизия ZDF. 62% от запитаните смятат, че кабинетът не се справя добре с работата си. 58 на сто са недоволни от канцлера, като две трети смятат, че той се проваля като лидер. Такъв е дори процентът на привържениците на социалдемократическата партия, сочи проучването.

Въпреки това 74% от участвалите в анкетата не вярват, че в Германия ще има предсрочни парламентарни избори. Следващите са идната есен. Шолц обяви, че ще се кандидатира отново за канцлер. Това намерение одобряват едва един на всеки трима германци.

В редиците на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС анкетираните за сега не виждат категоричен кандидат за канцлерския пост. Подкрепата се разделя между баварския министър-председател Маркус Зьодер с 27%, следван от премиера на Северен Рейн Вестфалия Хендрик Вюст с 23, председателя на християндемократите Фридрих Мерц с 18 на сто и министър-председателя на северногерманската провинция Шлезвих-Холщайн Даниел Гюнтер със 7%.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна