Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад "Независимост" в Киев, Украйна, 14 август 2024 г.,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск.

Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска военна комендатура.

Комендатурата начело с генерал Едуард Москальов ще има за задача да осигури обществения ред и нуждите на населението в овладените руски територии, обясни главнокомандващият Олександър Сирски в доклад пред украинския президент, разпространен от Киев.

Украинските войски са завършили операциите за унищожаване на противника в град Суджа и още три населени места в руската Курска област, заяви Сирски и даде и официалната версия на Киев за постигнатото в операцията от 6 август досега:

"От началото на днешния ден нашите войски напреднаха на различни направления с половин до километър и половина. Контраатаките на противника бяха отбити. Настъплението продължава. От началото на операцията в Курска област войските ни навлязоха на 35 километра дълбоко в отбраната на противника. Установен е контрол над територия с площ от 1 150 квадратни километра и 82 селища".

Украинският главнокомандващ призна, че ситуацията на фронтовете в Източна и Южна Украйна е напрегнато, но подчерта, че украинците не допускат руски пробив към градовете в Покровск и Торецк и нанасят максимални загуби на нападателите.

Руското министерство на отбраната се похвали, че войските му са завзели още едно село край Покровск и вече са на 13 километра от този ключов за снабдяването на украинската армия град. Освен това са отвоювали село югоизточно от град Суджа, който украинците твърдят, че е под техен контрол.

Въпреки украинските атаки към Курск, които продължават вече 10-ти ден, руското командване не е отслабило настъплението в Източна Украйна, с което цели да завладее напълно Донецка област.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна