Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарният ден днес: Без кворум и с извинение към министри

Снимка: БТА

Едно от последните заседания на 50-отото Народно събрание се провали заради липса на кворум. След четири проверки то беше закрито, като депутатите не успяха да гласуват нито един закон и не изслушаха четирима от служебните министри заради безводието в стотици населени места в страната. 
Денят започна с взаимни обвинения между ПП-ДБ и "Възраждане" заради вчерашния призив за "санитарен кордон" около партията на Костадин Костадинов. 
Цончо Ганев и Йордан Иванов размениха реплики : 

"Господин Иванов, лично трябва да дойдете да се извините и ако се извините, ние ще подкрепим. Защото от нас зависи да имате членове в (комисията) Антикорупция".

 "Убедеността ми за това, че трябва да бъде изграден санитарен кордон около проруската партия "Възраждане" е непоклатима, защото вие сте вредни и опасни за България".

Вместо изолация ПП-ДБ и" Възраждане" обединиха сили и, подпомогнати от независимите депутати, бойкотираха четирите проверки на кворума - така заседанието беше провалено, въпреки че преди това беше прието предложението на ГЕРБ-СДС за удължаване на работното време до приемане на дневния ред.

От ПП-ДБ заподозряха, че това се прави, за да се провали заседанието на временната парламентарна комисия за разследване на нерегламентираното влияние в правосъдната система на групите около убития Мартин Божанов - Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров - Еврото. От ГЕРБ-СДС отрекоха.
Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Георги Георгиев от ГЕРБ:

"Колеги, пленарната зала прави всичко възможно да направи невъзможно провеждане на заседания на комисиите в четвъртък", посочи Йорданова.

"Корупцията не се бори като се разхождаме из парламента с тонколонки - все едно сме на къмпинг, понеже сигурно става за Facebook, за снимки, ама не върши никаква работа реално в света на възрастните, в който живеем", заяви Георгиев.

Заседанието многократно беше прекъсвано за почивки, но единственото, което успяха да свършат депутатите е да изберат състав на делегациите в международни организации.

Въпреки двата часа спор по премахване на втората съдебна инстанция за обжалване на стратегически проекти и проекти от национално значение, до гласуване не се стигна.

Не се проведе и изслушване на четирима служебни министри за безводието в стотици населени места в страната, макар да бяха в пленарната зала.

Председателстващата заседанието Росица Кирова им се извини и закри заседанието: 

важаеми народни представители, интересът на българското общество в това Народно събрание е явно е към различни зрелища, но не по въпроси, които всички се обединихме, че са от изключителна важност за българските граждани.

Над 300 населени места в България нямат вода  - днес, към днешна дата. Това е тема, поради която се извинявам на госпожа Касабова, на министър Димитров, на министър Тахов и министър Малинов, които дойдоха в Народното събрание.

Закривам днешното заседание, колеги, до утре.. Няма кворум!"

Росица Кирова; Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна