Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си. 

Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия.

Министерството на отбраната в Лондон отказа да коментира оперативни подробности, но направи изявление за медиите, че няма промяна в политиката, което означава, че Украйна може свободно да използва британски оръжия на руска територия, с изключение на ракетите Storm Shadow с голям обсег на действие и това е в съответствие с международното право, и с правото на Украйна да се защити от руската агресия.

Бившият министър на отбраната Бен Уолъс заяви за вестник "Таймс", че лично той по време на мандата си е дал разрешение на Укарйна да удря цели в Русия и че това е напълно законно, ако сегашната украинска атаката взема на прицел логистиката и инфраструктурата, подкрепящи инвазията на Русия в Украйна.

Все още няма коментар от украинските въоръжени сили.

Обединеното кралство предостави на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2 през януари 2023 година, което насърчи Германия и САЩ да последват примера на Лондон.

Подробности за това как и кога украинските сили за разположили британските танкове в руската Курска област липсват, както и информация за бройката.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна