Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Несебър НАП и Агенция "Митници" започват кампания срещу зависимости от хазарт и наркотични вещества

39 400 са доброволно вписаните в регистъра на хазартно уязвимите лица

| Интервю

Зависимите от хазарт, които подават заявление в НАП, да не бъдат допускани до игрални зали, са около 1000 на месечна база. Това показва регистърът на Приходната агенция за хазартно уязвими хора, съобщи Ана Митова, директор на Комуникации, в интервю пред БНР.

С презентация и демонстрация на кучета, обучени да откриват наркотици, започва днес в Несебър кампанията на НАП и Агенция "Митници" за зависимостите от хазарт и наркотични вещества.

Кампанията съществува над 20 години, но тази година НАП и Митници обединяват усилията си в борбата срещу зависимостите, уточни Митова в "Преди всички".

Започват в 10 часа днес, а вечерта в 20.30 ч. в стария Несебър започва концерт с участието на Дара, БТР, Филип Буков и други известни лица на родния шоубизнес.

Митова обясни, че в НАП се води регистър на хазартно уязвимите лица, след като всеки лично подава заявление, и те не се допускат до обектите на хазартните оператори.

"Наблюдението ни показва, че броят е константен на месечна база. Около 1000 заявяват да се впишат в регистъра. Това е осъзната зависимост и който има притеснения, трябва самостоятелно да се впише. Като бройка регистрираните са 39 400 лица и всеки има възможност да се впише с подаване на заявление в офисите на НАП или с електронен подпис да подаде заявление", съобщи Ана Митова.

И обясни:

"Кампанията е насочена към младежите, да повишим тяхното ниво на информираност, свързана със зависимостта, а и да им кажем, че има вариант да се справят и да живеят здравословно. Привличаме в кампанията известни лица, които те разпознават като свои любимци и биха се вслушали в техните послания, за да разберат, че не са сами в тази битка".

Тя е убедена, че когато са засегнати децата и младежите, "не бива да стоим настрани, напротив наша работа е да го направим, обществото и на всички институции, също трябва да се ангажират". 
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна