Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници, каза още служебният министър на отбраната

Запрянов: Не бях информиран за клипа, заради който е освободен директорът на Информационния център

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов отговаря на въпроси в рамките на редовния парламентарен контрол - 16 август 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Златан Златанов, дали е осигурена безопасността на транзитните превози, минаващи през територията на област Русе и Дунав мост: 

"По отношение на помощта за Украйна - не преминават никакви сухопътни транспорти през Русе. Става въпрос за придвижване на войски, които преминават за учение и се връщат от Турция и през Гърция.

Ние вземаме мерки с Министерство на вътрешните работи, така че фирмите, които правят износ, също на взривни и опасни материали, ние не ги контролираме, но те също са длъжни да спазват изискванията". 

Като член на НАТО България участва в различни мисии и учения, които се провеждат на територията на страната и извън нея и затова у нас транзитно преминават значителен обем на техника и войски, напомни министър Запрянов.

Той увери, че пускането на скандалния клип, рекламиращ военната служба чрез рап песни, е станало без негово съгласие и съответните дирекции. Това е станало причина за освобождаването на директора на Информационния център на Министерство на отбраната: 

"По темата със скандалния клип – не, не съм информиран. Същият клип не е разработен и обсъждан дори в ръководството на Информационния център, не е уведомена и дирекцията в Министерството на отбраната", заяви Запрянов от трибуната на НС, като добави, че клипът, заради който имаше негативна обществена редакция, е пуснат "без съответните санкции и разрешения".

 Веднага след публикуваното той беше изтрит от страницата на Информационния център. "Мерките, които взехме, доведоха до освобождаване на директора на информационния център", посочи Запрянов.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени