Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава напредъкът на Украйна в руската Курска област

Украински военнослужещи ремонтират танк, който е бил евакуиран от руска територия в област Суми, недалеч от украинско-руската граница, Украйна, 15 август 2024 г. Танкът е един от първите, проникнали в Курската област откъм Сумската страна и е повреден в боевете от руски хеликоптер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Украйна продължава да напредва в руската Курска област, където започна мащабна офанзива преди десет дни. В същото време Русия твърди, че си е върнала едно селище. Руският град Суджа е под пълния контрол на украинските въоръжени сили, обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Командващият операцията генерал Олександър Сирски твърди, че от понеделник до днес контролираната от Киев руска територия е нараснала на 1 150 квадратни километра. 

Сирски обяви и че Украйна е създала военен административен офис в Курска област, който да поддържа реда и да отговаря на нуждите на местното население. 

По данни на руската страна над 120 000 души са евакуирани от районите на бойните действия. 

"През нощта имаше обстрел и я прекарахме в сутерена. След това прочетохме, че препоръчват да се евакуираме", сподели руска гражданка.

За пети път в рамките на денонощие в Курска област беше обявена ракетна тревога, съобщи губеранторът Алексей Смирнов. Село в граничната област Белгород е било подложено на обстрел. Има нанесени материални щети, но не са пострадали хора, уточниха местните власти. Руската противовъздушна отбрана е свалила пет дрона над акваторията на Черно море, се казва в съобщение на военното министерство на Москва. 

Украйна съобщи за интензивен руски обстрел на Запорожка и Днепропетровска област, както и в района на градовете Никопол и Покровск. Нанесени са материални щети на жилищна и комунална инфраструктура. 

Русия е успяла да си върне едно селище в Курска област и изпраща армейски подкрепления във всички граничещи с Украйна райони като Белгород и Брянск, съобщи министерството на отбраната на Москва.     

НАТО и Западът са преки участници в планирането и изпълнението на атаката в Курска област, заяви съветникът на руския президент Николай Патрушев, който отговаря за националната морска политика заяви в интервю за вестник "Известия". "Операцията в Курск е планирана с участието на алианса и западни спец служби," подчертава Парушев. Той добавя, че Русия ще работи за повишаване на боеспособността на военноморските си сили на фона на нарастващите заплахи от страна на Запада.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна