Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от свищовското Хаджидимитрово на протест с пътни блокади заради безводието

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Хората от свищовското село Хаджидимитрово, където е въведено безсрочно бедствено положение, заради безводието, отново излизат днес и утре на четиричасови протести с пътни блокади. 

Потърпевшите от липсата на вода този път ще блокират главния път Плевен – Русе на две места - при моста на село Павел и на кръстовището за село Горна Студена. Протестът е от 10 до 14 часа. „Протестът е срещу безразличието и нехайството на всички институции, които напълно неглижират проблема с безводието“, казват неговите организатори.

В Хаджидимитрово вече е доставена близо 20 тона бутилирана вода за пиене от Държавния резерв и започна раздаването по 39,5 литра на човек. Водоснабдителното дружество започна частични ремонти по смяната на спирателните кранове и почистване на дренажите на местния водоизточник. Остава да се довършат около 200 метра от новия довеждащ водопровод за селото. Въведен е драстичен воден режим, но водата не достига до чешмите на хората.

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Проблем има и с остарялата, и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа.

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където също е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието, преди дни жителите се заканиха да бойкотират изборите на 20 октомври, ако проблемът не бъде решен.

Задълбочават се проблемите и в друго бедстващо село в свищовско -  Овча могила. 

В община Павликени 10 села са на драстичен воден режим. 

     


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна