Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави. 

И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция. През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка.

Турция мобилизира десетки самолети, стотици превозни средства и хиляди служители за борба с пожарите, който пламнаха в различни  райони на страната. В западната част на страната пожар заплаши къщи в покрайнините на Измир, третият по големина град в страната, където пожар избухна в гората в четвъртък вечерта. Жителите напуснаха домовете си. Турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ заяви, че екипите все още се борят със 17 от 47 активни горски пожара. Той предупреди за повишен риск от горски пожари през уикенда поради ниската влажност, силните ветрове и високите температури.

Пожарът в планината Галичица, в югозападната част на Северна Македония и в Източна Албания, където са пламнали горски масиви е овладян.

Пет противопожарни самолета и военнослужещи се включиха в гасенето на пожара близо до Книн, Южна Хърватия, който се разгоря пред два дни в труднодостъпен район.

Горски пожар избухна и в близост до бивш военен полигон южно от германската столица Берлин. Около осем хектара вече са засегнати от пожара край градчето Ютербог в провинция Бранденбург. Огънят продължава да се разпространява и по-нататък. Районът е пълен с боеприпаси и затова екипите могат да гасят само от строго определени места. Поискан е хеликоптер от федералната полиция и се очаква той да пристигне днес. Бундесверът също ще изпрати свои части, за да помогнат за гасенето. Засега няма засегнати населени места. Целият район ще бъде огледан с дрон. Причината за пожара все още не е ясна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени