Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск.

Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили Микола Олешчук посочи, че се изпълняват активно бойни задачи в региона, като украинските пилоти атакуват опорни пунктове, логистични центрове и снабдителни пътища на противника.

Президентът Володимир Зеленски подчерта:

"Виждаме, че окупаторът търпи загуби и това е полезно, много полезно за нашата защита. Става въпрос за унищожаване на логистиката на руската армия и източване на нейните резерви".

Настъплението на украинските въоръжени сили в руската Курска област се забавя, след като Москва изпрати подкрепления в региона и отбраната стана по-организирана.

От руското министерство на отбраната твърдят, че групата войски "Север" са отблъснали няколко украински атаки, включително при Руское поречное, Гордеевка и Анастасиевка.

Украинската армия е подложила на обстрел две села в руската Белгородска област, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Той добави, че от понеделник ще бъдат евакуирани пет населени места близо до границата

Наблюдатели отбелязват, че украинската офанзива в Курска област засега не успява да отслаби руския натиск в Донецка област. Руските сили вече са на 10 километра от крайните квартали на Покровск. Местните власти призоваха цивилните да ускорят евакуацията си.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени