Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет пожара в защитените територии на България от началото на годината

Снимка: ЮЗДП

От началото на годината са възникнали пет пожара в защитените територии на България. Четири от тях са потушени. Това са пожарът в „Национален парк Рила“, който е на малка площ от около 150 кв.м.; два в Централен Балкан със значителни площи - от порядъка на 800 декара, и един в „Национален парк Пирин“ на площ от 8 декара.

Единственият незагасен още пожар в защитени територии е в резерват "Алиботуш" в планината Славянка. До момента там са изгорели около 4000 декара. 

Сериозно засегнати от пожарите са ценни растителни видове, включени в Червената книга, както и голяма част от животинския свят, каза в интервю за "Хоризонт" Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" от Министерството на околната среда и водите: 

"В националните паркове основно са засегнати местообитанията на дивата коза и на кафявата мечка със сериозни площи от порядъка на 700 декара. На редица животни са засегнати, особено по-бавно подвижните. Редица птици и техните местообитания също са засегнати. Става въпрос за местообитанията на черния щъркел, на ястребите, мишелова. Засегната дървесна растителност основно е от бук, габър, чер бор, обикновен явор, планински ясен, клен, ела. Засегнати са и редица растителни видове, които са балкански ендемити, включени в "Червената книга": едроцветен равнец, балкански равнец. Това са все видове, които се срещат единствено и само в България и в района на Балканския полуостров".



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени