Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходете в Боровец, спрете в Самоков

4
Самоков
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Кметът на Самоков Ангел Джоргов представя събитията покрай празника на града - 21 август и не пропуска да говори и за спортните традиции на града, и за красивите места около Самоков:

"Днес има прекрасен празник на каракачаните - нашите са поканили каракачани от цяла България. На практика, честванията на 21 започват още от 15 август - Голяма Богородица. Общината е много жива и през летните месеци. Младите хора бяха много доволни от концерта снощи на площада. Вчера открихме изложба на съвременни художници в джамията - тя не е действаща. Имаме и синагога. Запазени са като сгради, заедно с многото църкви.

Самоков е град с традиции. Въпреки, че не сме голяма община като население, като територия сме от първите. Зографската ни школа е сред най-известните в България. Имаме много паркове в града, дори разширяваме един. Имахме и фест в туристическата градина, кино под звездите. Ходете в Боровец, но спрете в Самоков."

Отец Мишков слага точката в днешното ни гостуване в Самоков:

"Храмът "Бельова църква" е построен върху храм от 4 век, в 12 век е възстановен от Бельо, чиито имоти са били наоколо. От 2001 Великомъченик Св. Симеон Самоковски е обявен за покровител на града и на 21 - денят на неговото Успение е празникът на Самоков. В 90-те са намерени останките му тук. А хората се връщат към духовното."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени