Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимур Халилов: Моделът "Пеевски" трябва да приключи - както за ДПС, така и за България

"Има лица, които се опитват да присвоят тази партия за собствени цели и дори да я унищожат. Изходът е ясен"

| Интервю
Тимур Халилов
Снимка: БГНЕС

"Този модел трябва да бъде приключен. Както ДПС трябва да се развива без Пеевски, така и България трябва да се развива без Пеевски."

Това каза пред БНР Тимур Халилов, независим народен представител от групата на ДПС, която е под ръководството на единия съпредседател на партията - Джевдет Чакъров.

"ДПС е едно, създадено е от Ахмед Доган. Волята на избирателите на ДПС е ясна", заяви Халилов. Относно техническата дилема как партията ще се яви на парламентарните избори той обясни, че скоро ще стане ясно.

"Има една партия, създадена преди повече от 30 години. От друга страна има лица, които се опитват да присвоят тази партия за собствени цели и дори да я унищожат. Изходът от тази инициатива е ясен. Зад тази партия стои огромен електорат, който няма да го позволи. (…) Ясно е какво е решил Делян Пеевски. Но важна е волята на избирателя, който няма да се отклони от ценностите на ДПС. Важно е да виждаме главната картина", коментира Тимур Халилов в предаването "Преди всички".

Според него има дезинформационна кампания във връзка с процесите в ДПС.

Запитан налице ли е удар срещу Ахмед Доган през разследването срещу Румен Гайтански – Вълка, депутатът напомни, че отдавна говорят за използването на институциите като бухалка.

"Г-н Доган винаги е бил олицетворение на непреходните ценности. Ще бъде винаги символ на етническия мир в България, символ на съпротивата срещу тоталитарния режим. Няма как избирателни действия на определени лица, на институциите, да променят това."

Всички членове на Министерския съвет трябва да бъдат достатъчно независими и отдалечени от всички политически партии, посочи Халилов. По думите му в ДПС без Пеевски не са били обсъждани конкретни имена на министри от бъдещия служебен кабинет, който се очаква да бъде обявен днес.

За Калин Стоянов има "достатъчно притеснителни сигнали, събития, действия, които показват, че е силно зависим и на подчинение", заяви още Халилов.

"Всеки министър, който бъде на разпореждане на определена политическа партия или политическо лице, ще бъде притеснително да заема такъв пост. Виждали сме и други министри, които са се опитвали от тази позиция да влияят на изборния резултат." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени