Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

| обновено на 19.08.24 в 11:43
Снимка: Личен архив

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя е оказала влияние върху развитието му като личност и професионалист.

"Обичам природата от малък, и може би тя беше в основата на това да започна да се занимавам с екстремни дейности. Чувствам се добре и свободен, когато правя неща, които ме зареждат и които са част от ежедневието ми", казва той. Споделя, че страстта му към дейности, които носят адреналин, го кара да се занимава с различни хобита, сред които е стрелбата. Въпреки че в последно време не практикува активно, той има опит като инструктор по стрелба.

Професионалният му живот е многопластов. Освен работата като оператор, той е парамедик и се включва в организирането на спортни събития. Всяка от тези дейности го ангажира и му носи удовлетворение, като му помага да избяга от стреса на съвременното ежедневие.

Разказва и за експедицията "Окото" през 2005 г., когато заедно с колега организират изследователско пътуване до езерото Окото в Рила планина. Те успяват да вземат седиментни проби от дъното на езерото, които след това са анализирани в Биологическия факултет. Изследването показва, че водата в езерото е изключително чиста, което потвърждава екологичната значимост на региона.

Доброволчеството също заема важно място в живота му. Той подкрепя идеята за помощ на хора с ограничена подвижност и изразява удовлетворението си от организирането на излети в планината за такива хора. "Да заведеш трудно подвижен човек в планината е страхотно удоволствие – както за хората, които му помагат, така и за самия човек. Получава се една взаимност, една синергия", споделя той в рубриката "Епизоди от живота", като описва как възможността да видиш нощното небе и светлините на града от височините на планината носи неповторимо преживяване както за доброволците, така и за участниците.

Той вярва, че добрите дела трябва да бъдат поощрявани, за да могат и други хора да се вдъхновят и да допринасят за обществото. Всеки ден търси начин да запълни времето си със смислени дейности, защото за него е важно не само да бъде зает, но и да прави нещо, което има положителен ефект върху другите.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени