Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 23 до 25 август

Организираните туристи празнуват с национален събор на Черни връх

Снимка: БТС

На 25 август празнуваме 129 години от знаменитата покана, написана от Алеко Константинов към всички любители на планината да се съберат на Черни връх и заедно да поставят началото на организирания туризъм в България.

Днес тази покана неслучайно стои върху купюрата с най-висока стойност от българските банкноти - 100 лв., символизирайки единство, лидерство и любов към Родината, припомнят от Българския туристически съюз.

По случай годишнината от организацията отправят покана към всички любители на планината да станат част от Националния туристически събор на Черни връх, който ще се състои на 25 август 2024 г.

Традиционно честванията започват още в 17:30 часа на 23 август (петък), пред Народния театър „Иван Вазов”, до морената с паметната плоча. Точно от там на 27 август 1895 г. по призива на Алеко тръгват 300 природолюбители и изкачват Витошкия връх и полагат началото на организирания туризъм в България. 

Ще бъдат положени цветя и на паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“.

На 24 август (събота) от 17:00 ч., на поляната пред хижа „Планинарска песен” и хижа „Борова гора" ръководството на БТС ще представи новата си дългосрочна стратегия.

За да се присъединят повече членове към важната дискусия, от централата на БТС са запазили всички хижи на Витоша за представители на дружествата от цялата страна, като нощувките и изхранването са безплатни.

Програмата на събитието включва туристически походи и състезания по планинско бягане и изпълнения на туристически хорове. Очаква се в честванията да вземат участие хиляди туристи, популярни личности и гости от чужбина.

За 25 август от 9:00 ще бъде даден стартът на „Витоша рън 2024", предвиден е и празничен обяд.

Ще бъдат организирани и палаткови лагери около хижа „Алеко” и хижите „Планинарска песен” и „Борова гора".

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени